Σε αυτό το επεισόδιο σας ταξιδεύουμε στη νοτιοδυτική Ρουμανία. Θα περιηγηθούμε στο δυτικό τμήμα της Ολτενίας, ξεκινώντας από την Κραϊόβα και το Κάζα Μπονέι, όπου φιλοξενείται μόνιμη έκθεση Εθνογραφίας με θέμα το ψωμί και τα έθιμα του ρουμανικού λαού. Μαθαίνουμε για τον παράξενο τελετουργικό χορό Κολουσάρι. Πηγαίνουμε στην παραμεθόρια πόλη Τούρνου Σεβερίν, στις όχθες του Δούναβη. Αναζητούμε τα απομεινάρια της αρχαίας γέφυρας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, περιηγούμαστε στα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής Ντρομπέτα, αλλά και στο μεσαιωνικό κάστρο, και θαυμάζουμε τις έκθεση με τις μεσαιωνικές πανοπλίες και φορεσιές. Συνεχίζουμε προς τις τρομερές Σιδηρές Πύλες του Δούναβη, το φράγμα του Ντζέρνταπ, το μοναστήρι Μρακόνια και μαθαίνουμε την ιστορία του εξαφανισμένου νησιού Αντά Καλέ. Θαυμάζουμε με δέος το γιγαντιαίο, λαξευμένο στον βράχο, άγαλμα του Δεκέβαλου. Επιστρέφουμε στο Τούρνου Σεβερίν, ξεναγούμαστε στο Παλάτι του Πολιτισμού «Τεόντορ Κοστέσκου», αλλά και στον “Πύργο του Νερού”, το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Πηγαίνουμε στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας και μιλάμε με Έλληνες, που επέλεξαν να επενδύσουν και να εργαστούν στη Ρουμανία.
Το Βαλκάνια Εξπρές είναι μια σειρά που διανύει την δεύτερη δεκαετία παρουσίας του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3.
Πρόκειται για ένα διαρκές ταξίδι στα Βαλκάνια που προσπαθεί να επανασυνδέσει το ελληνικό κοινό με μια περιοχή της γεωγραφίας μας που είναι σημαντική τόσο για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία μας, όσο και για το μέλλον μας.
Τα Βαλκάνια είναι η βίβλος του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ένα εργαστήριο παραγωγής ιστορίας, ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, ένας χώρος ανάπτυξης της ελληνικής εξωστρέφειας. Το Βαλκάνια εξπρές χτίζει μια γνωριμία με μια γειτονιά που καλούμαστε να συνυπάρξουμε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και να διαχειριστούμε από κοινού ζωτικά θέματα. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία σε ένα κομμάτι μιας ανεξερεύνητης Ευρώπης με μοναδική φυσική ποικιλομορφία, γαστρονομία, μουσική και λαϊκό πολιτισμό, αλλά και σύγχρονη ζωή και καινοτόμο πνεύμα έχοντας πολλά να προσφέρει στο σημερινό γίγνεσθαι.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου