Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η Μάχη της Κρήτης - Η Εισβολή (Invasion)

























>>> Η Εισβολή (Invasion)

2020 | Επ. 1/3 |  HD

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της περίφημης μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και της επακόλουθης τετραετούς γερμανικής κατοχής της Κρήτης. Με τη βοήθεια οπτικού υλικού της εποχής, απεικονίσεων μέσω υπολογιστή, τοποθετήσεων από ειδικούς και μαρτυριών επιζώντων, επισκεπτόμαστε την Κρήτη και τα πεδία μάχης για να ξαναζήσουμε την ιστορία της μοναδικής και αιματηρής εκείνης μάχης και τις συνέπειές της.

Τον Μάιο του 1941, 14.000 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, που μεταφέρθηκαν από σχεδόν 1000 αεροσκάφη, έπεσαν στο νησί, σε μια χαρακτηριστική περίπτωση «κεραυνοβόλου» πολέμου. Ποτέ δεν επαναλήφθηκε εναέρια εισβολή τέτοιας κλίμακας. Σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές, οι καλύτεροι που είχε να επιδείξει η Λουφτβάφε, και χάθηκαν εκατοντάδες αεροσκάφη μέσα σε ένα δεκαήμερο άγριας μάχης. Παρά το τεράστιο κόστος, οι Γερμανοί νίκησαν 30.000 Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες, που υποστηρίζονταν από Έλληνες μαχητές. Οι Σύμμαχοι είχαν ελάχιστο βαρύ οπλισμό, χωρίς καμία εναέρια δύναμη. Η απώλεια του νησιού υπήρξε αντικείμενο σφοδρής κριτικής. Εξετάζουμε ισχυρισμούς ότι οι Νεοζηλανδοί διοικητές διέπραξαν σφάλματα τακτικής χάνοντας τον έλεγχο ενός σημαντικού αεροδρομίου τη δεύτερη μέρα της μάχης και διευκολύνοντας τις γερμανικές δυνάμεις ώστε να επικρατήσουν στο νησί.

2 comments:

  1. Την Κυριακή το mega θα προβάλει την ταινία Ένας Ξέγνοιαστος Παλαβιάρης με τον Θανάση Βέγγο. Αν μπορείς να το ανεβάσεις... Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Κυριακή στο Open θα προβάλει την ταινία ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ με τον Δημήτρη χορν. Αν μπορείς να το ανεβάσεις... Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή