Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η Κλέφτρα Κίσσα (La gazza ladra) [Όπερα]

MusikTheater an der Wien, 2022, Vienna, Austria

Η κλέφτρα κίσσα είναι δίπρακτη όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι σε λιμπρέτο του Τζιοβάνι Γκεραρντίνι. Η πρεμιέρα της δόθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 31 Μαΐου 1817 και υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής σε όλες τις ιταλικές σκηνές.

Μια φτερωτή κλέφτρα, μια υπηρέτρια που καταδικάζεται άδικα σε θάνατο και ένας ανήθικος πολιτικός είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της όπερας του Ροσσίνι, της οποίας η ουβερτούρα, με τα τύμπανα και το σόλο όμποε, είναι ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια στην ιστορία της μουσικής.

Ο τίτλος της όπερας στα ιταλικά είναι La gazza ladra. Στα Ελληνικά έχει επικρατήσει η εσφαλμένη μετάφραση «Η κλέφτρα κίσσα» αντί του ορθού «Η κλέφτρα καρακάξα» καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η καρακάξα κατονομάζεται λανθασμένα ως κίσσα. Πάντως η gazza του πρωτότυπου τίτλου είναι το πουλί καρακάξα και είναι αυτή που προσελκύεται από διάφορα αντικείμενα, ειδικά τα γυαλιστερά και τα κλέβει, όπως συμβαίνει στην υπόθεση αυτής της όπερας.

Η άλλοτε διάσημη όπερα παίζεται σπάνια σήμερα και αυτό οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό τραγουδιστών που απαιτούνται, οι οποίοι έχουν αρκετά σημαντικούς και απαιτητικούς φωνητικούς ρόλους στο πιο εκλεπτυσμένο στυλ του μπελ κάντο. Η δε περίφημη ουβερτούρα της όπερας παρέμενε πάντα στη μόδα στο συμφωνικό ρεπερτόριο, περιλαμβάνεται μάλιστα στο soundtrack της ταινίας του 1971 Το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλει Κιούμπρικ.

Cast
Fabrizio Vingradito: Fabio Capitanucci
Lucia: Marina de Liso
Giannetto: Maxim Mironov
Ninetta: Nino Machaidze
Fernando Villabella: Paolo Bordogna
Gottardo: Nahuel Di Pierro
Pippo: Diana Haller
Isacco: Riccardo Botta
Antonio: Johannes Bamberger
Giorgio: Timothy Connor
Ernesto: Alexander Aigner
Il Pretore: Zacharias Galaviz
Hammerklavier: Robert Lillinger

Conductor: Antonino Fogliani
Director: Tobias Kratzer
Stage & Costume: Rainer Sellmaier
Light: Michael Bauer
Video: Manuel Braun, Jonas Dahl
Dramaturgy: Bettina Bartz

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου